Webdesign – Hva er UX og UI?

Webdesign - Hva er UX og UI?

Publisert: 17. september 2021
Oppdatert: 17. februar 2023

Webdesign består av UX og UI, og handler om å skape digitale løsninger med bruker i fokus, og gjøre kompliserte ting enkle, slik at produktet etterlater inntrykk av å være lett forståelig og intuitivt for sluttbruker.

Webdesign

Hva er forskjellen på UX og UI?

UX står for User Experience og handler om brukeropplevelse, mens UI står for User Interface og handler om brukergrensesnitt. UX er hvordan det digitale produktet fungerer, mens UI er hvordan det ser ut. For å få en god nettside er det viktig med et godt webdesign, og et godt webdesign er avhengig av både UX og UI!

Webdesign

UX-design

Fokuset på både visuell utforming og funksjonalitet er ikke bortkastet når du jobber med webdesign! Brukere fortsetter ikke å være på en nettside som kun har optimal funksjonalitet, den må også se bra ut. På samme måte som at man ikke bruker en nettside bare fordi den ser fin ut, men som ikke fungerer.  

UX (brukeropplevelse) har fokus på brukervennlighet – hvor lett og intuitivt det er å bruke et digitalt produkt, eksempelvis en nettside. Hvorvidt navigasjonen er logisk, om interaksjonen gir mening, om det er lett og effektivt å utføre handlinger, og finner man ønsket informasjon på en logisk måte, er eksempler på problemstillinger UX tar for seg. 

Brukeropplevelse kan virke subjektivt, men det er godt dokumentert og etablert at et godt UX-design er avgjørende for om et produkt, tjeneste eller nettsted oppnår suksess. Grunnen til dette er fordi UX har fokus på å oppfylle brukers behov, og tar sikte på å gi positive opplevelser i møte med deg som leverandør av tjeneste eller produkter. Det handler om å skape lojalitet gjennom gode, troverdige og intuitive kundereiser. 

Webdesign

UI-design

Som allerede nevnt, er den visuelle utformingen viktig for inntrykket man sitter igjen med av et digitalt produkt. I tillegg har også den visuelle utformingen, påvirkning på opplevelsen av funksjonalitet. En UI-designer har fokus på anvendelse av visuelle virkemidler, eksempelvis farger, kontraster og animasjoner, for å gjøre det digitale produktet visuelt attraktivt og lettere å navigere. 

I møte med nettsider er det UI som avgjør nettsidens layout, overganger, og alt annet som skjer når en bruker interagerer med siden. Eksempelvis kan en UI-designer ta i bruk ulike fonter og skriftstørrelser for å skape hierarki og struktur i innholdet. UI kan med andre ord tydeliggjøre og hjelpe bruker med å forstå handlinger og interaksjon på en nettside. 

Trenger du hjelp til å optimalisere din UX eller UI?

Vi hjelper deg med alt innen webdesign!
Webdesign

Hvorfor er webdesign viktig?

Både UX og UI handler om å unngå frustrasjon hos bruker! God UX/UI betyr å gjøre det enkelt for folk å bruke nettsiden din, og den endelige totale brukeropplevelsen er dermed tett knyttet til både UX og UI. For å ha suksess med din digitale tilstedeværelse og synlighet, er du avhengig av at brukerne dine sitter igjen med et positivt inntrykk av din nettside! Det vil føre til økt lojalitet, flere salg og nye kunder. 

Relatert innhold

Les mer om nettsider og webdesign

Webdesign – Hva er UX og UI?

Webdesign består av UX og UI, og handler om å skape digitale løsninger med bruker i fokus,...
Bildet illustrerer kyuubi creative sin SLA - Service level agreement

SLA – KB Creative sin Service Level Agreement

Hensikten med en Service Level Agreement (heretter kalt SLA), er å gi en oversikt over forventninger og...

Nettside for borettslag og sameier – bli digitalt synlig!

God digital synlighet er ikke bare forventet av kommersielle og offentlige bedrifter! I dag forventer de fleste...

Ta kontakt for en hyggelig prat!

Vi ønsker å hjelpe deg med å finne de beste løsningene så ikke nøl med å ta kontakt! 

+47 99 51 51 49

hei@kbcreative.no